Vacker mara i Edinburgh

Söndagen 26 maj avgjordes Edinburgh Marathon i Skottland. Molnigt väder med lite sol och 14 grader var fint väder för löpning. Enda haken var vinden som blåste i rätt riktning (medvind) i 28 km, men sen våldsamt emot in mot målet. Förra året vann man på 2:13h och planen var tydligen att slå den tiden, men vinden bidrog säkert till att vinnartiden för Dan Tanui (Kenya) blev strax över 2:30h och damvinnaren Melanie Wilkins från Skottland landade på knappa 2:43h.

Från klubben deltog Carl-Johan Stenmark som klarade 4h-gränsen med god marginal (3:51:23) även om hans tidsmässiga ambitioner sannolikt var högre så kunde han förhoppningsvis njuta av den vackra banan som går längs havet och staden som enligt honom själv är ibland det vackraste han nånsin sett både gällande bebyggelse och natur. Han rekommenderar alla Öbackare att åka dit, antingen som löpare eller på semester.

Drygt 7300 deltagare i mål på maratondistansen, närmare 11000 i mål på halvmaran och ytterligare nästan 5000 i mål på 5 och 10 km. Lägg till det stafetter och barnlopp så alla kunde vara med i vad som rätteligen kallas Edinburgh Marathon Festival.

// MW