Välkommen att delta i Vårdkasen Altitude Challenge!

Vad: Samla höjdmeter på Vårdkasberget! Bestig Vårdkasen, Åreskutan, Kebnekajse, Mont Blanc, Kilimanjaro eller Mount Everest.

När: Utmaningen startar på lördag den 8 juli klockan 08.00 och pågår i 24 timmar med sluttid på söndag den 9 juli klockan 08.00.

Var: Vårdkasberget i Härnösand.

Hur: Klockan 08.00 startar utmaningen, men du väljer själv när du vill starta under de 24 timmarna som utmaningen pågår. Är du morgontrött och startar hellre efter lunch, inga problem, det går också bra. Men ju tidigare du startar, desto mer tid har du att samla höjdmeter, dvs vändor till toppen. Du väljer själv om du går eller springer.

Du får naturligtvis ta en paus i utmaningen när du vill och därefter komma tillbaka senare under dygnet för att samla fler vändor till toppen. Detta innebär att ALLA kan delta. Alltifrån de som vill gå ”all in” och se hur många vändor de klarar på 24 timmar, till de som nöjer sig med en lugn promenad till toppen mest för utsiktens skull.

Du startar längst ner i backen (vid en tydlig markering) och tar dig upp till toppen med egen muskelkraft via valfri väg i slalom/teknikbacken. Kortaste vägen är brantast och en flackare väg blir längre. Stavar är tillåtet.

På toppen finns en lista där du fyller i ditt namn. Varje gång du når toppen kryssar du för ytterligare en ruta ovanför ditt namn. Ikryssningen gör du för att hålla reda på hur många vändor till toppen du gjort. Ikryssningen bygger på din ärlighet. Det finns ingen domare som kontrollerar att du fyller i rätt antal vändor.

På toppen kan du passa på att ta en bild av den vidunderliga utsikten över Härnösand och Höga Kusten. Tagga #vårteverest så kanske fler upptäcker vårt vackra område.

Sedan tar du dig neråt, tillbaka till starten, av egen muskelkraft via valfri väg i slalom/teknikbacken.

77 vändor till toppen blir 8848 meter, dvs lika många höjdmeter som Mt. Everest. Troligtvis kommer väldigt få deltagare klara att ta sig till Vårdkasens topp 77 gånger under 24 timmar, men de som gör det får naturligtvis fortsätta samla rundor tills de 24 timmarna tagit slut. När de 24 timmarna passerat avslutas utmaningen genom en visselsignal.

Prisutdelning: Sker vid värmestugan klockan 08.30 på söndag (när loppet tagit slut). Priser lottas ut bland de som klarat minst en vända till Vårdkastoppen. Bäste dam och herre tilldelas ett segerpris. Om två eller fler personer har samlat lika många vändor när slutsignalen ljuder är det den person som kommit högst upp i backen på pågående vända som vinner. Vid ”målfoto” avgör representant från arrangören. Priser skickas inte. Man ska vara på plats vid värmestugan klockan 08.30 på söndag den 9 juli för att ingå i prisutdelningen.

Anmälan: Arrangemanget kräver ingen föranmälan, men arrangören uppskattar om ni klickar i evenemanget om ni tänker delta.

Kostnad: Det kostar 100 kr att delta. Då ingår även tillgång till värmestugan. I värmestugan finns toaletter, kök med micro, yta för liggunderlag, möjlighet att ladda pannlampor mm. Det finns även energi i form av bananer, salta chips, bullar, Coca cola och vatten. Anmälningsavgiften betalas på plats via swish i samband med att du startar. Arrangören ansvarar ej för dina värdesaker under arrangemanget.

Langning: Langning av energi är ok från ditt eventuella support-team och kan ske i hela backen. Det är dock förbjudet att knuffa fram, bära, dra eller på annat sätt fysiskt hjälpa deltagare. Sker detta kommer deltagaren att diskvalificeras.

Skräp: Vi lämnar inget skräp i backen. De som med avsikt slänger skräp kommer att diskvalificeras.

Parkering: Om du kör bil parkerar du gratis vid slalombackens parkering på mittplatån vid värmestugan.

Supportrar: Kom gärna och heja på de som kämpar i backen under dagen och även på natten.

Frågor? Kontakta Tommie Sjödin, Öbacka Löparklubb, 070–2487621

(Detta är ett arrangemang av Öbacka Löparklubb enligt Härnösands kommuns idé för #vårteverest.)