Under 40 på Tjejmilen för Jenny

Den 29:e upplagan av tjejmilen genomfördes lördag den 1:a september 2012. 25761 kvinnliga deltagare från hela landet tog sig runt den 10000 m långa banan runt Djurgården. Start och mål var på Gärdet i Stockholm, en plats som vartefter dagen framskred allt mer kom att likna en leråker.

Trots att det regnade mer eller mindre hela dagen var det rätt varmt, 16 grader och vindstilla, och inget som störde löpningen, men kanske gjorde det mindre publikvänligt.

Mitt mål var att klara milen under 40 min och jag började seriöst i våras/somras med att försöka följa Anders Szalkais träningsprogram för Tjejmilen på 40 min ( började nånstans mitt i). Det visade sig tämligen omöjligt att hinna med då jag även har två barn, jourer och en massa annat som tar tid, men tanken var god. Har aldrig tränat mot ett mål tidigare och har aldrig sprungit intervaller, hållit på med backträning eller annat, mest bara malt på i samma tempo och samma sträcka…
Valde delar av programmet och har lärt mig flera nya begrepp som löpskolning, tröskelpass, koordinationslopp etc.

Allt gick bra fram tills slutet av juli när ena foten började krångla igen (blev trampad av en kossa i jobbet i våras) och jag emellanåt knappt kunde gå. Var nära att låna kryckor av en kompis men med 14 dagars vila gick det över. Träningen fick bli i form av cykling istället och enstaka lugna distanspass med mkt vila emellan. Intervaller var inte att tänka på. Kunde trots det genomföra Midnattsloppet 2 veckor innan med enbart lindriga känningar i foten. Sen fick det bli mest vila fram till Tjejmilen.

Resan startade sent på fredagen från Sundsvall med mellanlandning hos föräldrarna i Gimo där jag lämnade av barnen. Fortsatte sen med bil och tåg till Stockholm på lördag morgon för att hinna hämta nummerlapp. Hade gott om tid och fick tillbringa några regniga timmar på Gärdet innan det var dags för uppvärmning och start. Hann bli lite kall och velade i det längsta om vad jag skulle springa i. Blev till slut korta tights och linne samt pannband för att slippa salta droppar i ögonen.

Banan var som förväntat ganska flack och bestod av asfalt och grus. Första km gick (som vanligt) lite för fort för mig men sen höll jag ett hyfsat jämnt tempo, lite sämre andra halvan. Fick slita lite sista kilometern. Vid åsynen av upploppet som var lika med 50 m lervälling var känslan att nu stannar jag. Men såg klockan och insåg att tiden var ganska bra så det fick bli blöta, leriga skor och en rätt skön känsla att ha uppnått målet. Ingen direkt spurt in i mål, mer sicksack mellan de värsta lerpölarna:)

Klockan stannade på 39.37 vilket räckte till en 26:e plats. Tiden var något sämre än senast jag sprang loppet för 12 år sedan på 39.09, då i högsommarvärme med vattenspridare längs banan.

Öbacka LK representerades även av Johanna Bergman som sprang in på en fin 45:e plats på tiden 41.14 .

Vann på nytt banrekord (33.14) gjorde norskan Karoline Bjerkeli Grövdal före Isabellah Andersson (34.18) och Abeba Abrahaley (35.08).

Kanske sub 39 inte är ett helt orimligt mål till tjejmilens 30-årsjubileum nästa år!

// Jenny Rutström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *