Storslam för Öbacka på DM

Lördagen den 16:e juli anordnade Brännans IF Öbackaspelen som även gäller som DM på 5000 meter. Tävlingen avgjordes på ett, som vanligt, inte helt vindstilla Högslätten. Nattens och morgonens regnväder gjorde att banorna var lite fuktiga och termometern visade ca 20 grader.

Startfältet bestod till fem sjättedelar av öbackingar. Två personliga rekord slogs under dagen eftersom varken Annika Wallin eller Magnus Neuman tidigare hade tävlat på 5000 m bana. Då Annika stod på startlinjen som ensam kvinnlig deltagare såg hon det hela som ett bra tempopass och möjligheten att göra en tid att förbättra i framtiden. Efter ett lopp med ganska ojämnt tempo blev tiden till slut 21.21,8 vilket också gäller som klubbrekord i K35.

På den manliga sidan var Micke Näslund helt överlägsen och kunde ohotad vinna på tiden 17.14,6. Magnus Neuman gjorde sin vana trogen, en enligt honom själv, ”vettlös” öppning då han tog rygg på Näslund den första biten. Det tempot var för högt uppskruvat, men Magnus bet ihop bra ändå och fick visserligen se sig passerad av den mer erfarne Micke Westin, men höll tredjeplatsen med tiden 18.40,8. Micke W hade hoppats kunna snitta på 3.35-fart på kilometern. Detta fungerade dock bara i ca 1500 meter innan tempot bedarrade och sluttiden 18.24,9 var inte riktigt det önskade formbeskedet.

Örjan Janult, denna gång tävlandes för Öbacka, knep fjärdeplatsen på tiden 19.07,3. Detta innebär också att Örjan numera är innehavare av klubbrekordet i M55. Den ende deltagaren som inte tävlade för Öbacka var Erkki Onkamo från Sundsvall tävlandes för Högomsmännen. Även han såg det hela som ett bra tempopass då han är inriktad på betydligt längre distanser.

Positivt var att en DM-tävling på 5000 meter kunde genomföras i år. Vi ser fram emot att DM-tävlingar kommer att anordnas på fler distanser framöver och att deltagandet från såväl Öbacka som övriga ökar allt eftersom.

// AW & MW

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *