Halvmaradebut i Lissabon

Tre representanter från distriktet begav sig söderut för att den 9 december delta vid Portugals äldsta marathon och det 27:e i ordningen. Kenneth Norman och Erkki Onkamo sprang maran och Annika Wallin deltog i sin första halvmara i karriären. Totalt sett sprang 1682 stycken marathon och 2464 löpare deltog i halvmarathon.

Första dagen inleddes med ett besök och nummerlappshämtning på den minst sagt snålt tilltagna mässan så några EURO spenderades inte där. Det fick bli en stadsvandring i ”de sju kullarnas” stad istället med palmer och julskyltning i en ovan mix.

På själva tävlingsdagen var de yttre förutsättningarna goda med 8-10 grader varmt även om det var lite småkyligt vid starten. Närheten till Atlanten bidrog med en envis motvind efter vändningen. För övrigt var banan till största delen lättlöpt i stadsmiljö men det verkar som den portugisiska befolkningen inte kände till maran då det var ganska stora trafikstörningar i vissa områden och mycket avgaser att andas in. De flesta löpare fick bekänna färg i den avslutande delen av loppet där det gick stadigt uppför i 4 km.

Kenneth inledde enligt plan där en sluttid kring 3.30 var inom räckhåll. Under de avslutande kilometrarna var han dock tvungen att släppa den måltiden men avslutade ändå starkt och landade på en tid på 3.33.15 och en 501 placering. I sin åldersklass en 98 placering.

Erkki som tidigare missat New York Marathon på grund av ovädret hade siktet inställt på att avsluta året med ett bra lopp. Efter en väl genomförd löpning blev sluttiden 3.53.15 och en 911 placering vilket motsvarade i hans åldersklass en 111 plats.

Annika som inte har haft den bästa uppladdningen med en envis hälseneinflammation satsade på att genomföra och kunde springa i mål på den moderata tiden av 1.56 och en 888 placering. I åldersklassen blev det en 29 placering.

Avslutningsvis var det ändå ett någorlunda välarrangerat marathon även om de flesta var överens om att det fanns en del ”förbättringspotential”. Framför allt så kunde mässan ha varit större.

//Annika W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *