Ett vintrigt Lucialopp

Efter att ha sprungit på barmark hela november blev det i och med december vinterväglag och dubbskor. Årets lucialopp i Älgered var betydligt ”vintrigare” än ifjol då det var ishalka och starten därför fick flyttas. I år var de första och sista 500 metrarna istället väldigt moddiga och tungsprungna då det var svårt att få ett bra frånskjut. I övrigt var det fint vinterväglag, cirka -8°C och svaga sydvästliga vindar. Distanserna att välja på var, som tidigare år, 1 km för barnen, 3,6 km, 7,6 km eller 13,9 km. Beroende på sträcka springer man halva distansen och vänder samma väg tillbaka. Strax före start passerade en plogbil vilket anmodade en av arrangörerna att göra en akut utryckning och kontrollera vändpunktsskyltarna. En av skyltarna hade också rivits ner av plogbilen.

Senaste dagarnas snöande och ett halvdant väglag kanske bidrog till att antalet startande i årets Lucialopp var färre än ifjol. Flest valde att springa 3,6 och 7,6 km. Långa sträckan på 13,9 km lockade endast tre tävlande Gunnar Israelsson, Sven-Olov Hellqvist och undertecknad. Från ”Sundsvalls-området” deltog även Ellinor Kempe på 7,6 km.

Efter en seg start i snömodden blev det betydligt lättare när vi kom ut på ”rätta” vägen. Sprang med Maria Carlzén första kilometrarna fram till att hon vände och en bit före oss låg Sven-Olov Hellqvist. Flera dagars löpvila gjorde att mina ben var fulla av spring och efter cirka 3,5 km vågade jag mig på en omkutning av Sven-Olov. Kunde hålla tempot hela sträckan och efter en avslutande moddspurt, gå i mål på 1:01:46. Gunnar kom i mål på 1:10:42 och Ellinor sprang sin sträcka 7,6 km, på tiden 40:11. Segrare bland damerna på 7,6 km var Maria Carlzén vilken också fick pris som årets långlöpare i Nordanstig. På 3,6 vann Sara Carlzén och hon blev utsedd till årets kvinnliga friidrottare i Nordanstig.

Efteråt smakade det traditionella lucia fikat förstärkt med Aladdinchoklad jättegott. Vi fick också se en strimma december sol titta fram innan vi åkte hem mot Sundsvall.
// Katarina R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *