Tvåälvsloppet 2021-10-02

Erkki förfriskar sig under Umemaran 2018. Foto: Umemaran.

TTGU (Tough training group Umeå) arrangerade för snart två veckor sedan Tvåälvsloppet för tredje gången. På hemsidan presenterar de loppet på följande vis: “Skogslandets vackraste löpupplevelse, en tävling på historisk mark i det inre av Västerbotten.” Premiäråret 2019 bestod tävligen av 2 distanser, 15 och 28 km. Förra året kompletterades det hela med ultradistansen på 85 km som går från Åmsele över Vindeln till målet i Granö. Alla deltagare bussas från Granö till sin respektive startplats. Vädret på tävlingsdagen var helt OK, dvs uppehåll och cirka 10 grader i luften men blött i terrängen efter några dagars regn. 

Den första delen av ultran följer Isälvsleden för att i Vindeln ansluta till Tvåälvsleden. De två älvarna som passeras under loppet är Vindelälven och Umeälven. 28 kms loppet startar i Vindeln och man passerar Vindelälven redan efter nån kilometer på en hängbro. Löpningen här är en speciell upplevelse som prövar koordination och balanssinne men så vitt jag kunde se skedde passagen utan incidenter. På andra sidan tar stiglöpningen vid mot banans högsta punkt på Buberget där första vätskekontrollen var placerad efter ca 5 km löpning. Därefter går det mer eller mindre utför till Kulbäcksliden där nästa vätskestation är belägen och starten för 15 km-loppet går härifrån. Löpningen dit är varierad och ställvis riktigt krävande för en icke-traillöpare som mig själv. Detta gäller dock inte den andra halvan av 28 km där underlaget är mycket jämnare och utgörs av skogsvägar på delar av sträckan. (För referens tänk Lidingöloppets terrängautostrada.) Loppets sista förfriskningsmöjlighet ges i Tegsnäset, platsen där man sedan 1907 tillverkat träskidor.  

Efter denna station är det bara 8 km kvar till mål där man på slutet springer i ett elljusspår och sista kilometern går på asfalt innan man ca 100 meter före målet i Granö passerar över den andra av älvarna, Umeälven. I målområdet väntar ett stort tälttipi där det serverades en stärkande och god höstgryta typ gulasch. Vegetarisk variant fanns att få. Omklädningsmöjligheter med tillgång till bastu och badmöjlighet i Umeälven för hugade fanns. Detta anordnades av Granö Beckasin, där man också kunde inkvartera sig i stuga, på ekohotell eller i fågelnästen. Dessa är byggda uppe bland trädtopparna och håller sedvanlig hotellstandard. Dessa var tyvärr fullbokade men hotellrummen var fina och frukosten som serverades innan loppet var mycket bra om man inte prompt måste ha äggröra, korvar och bacon. Detta kompenserades fullgott av nygräddade croissanter för mig i alla fall. 

Sammanfattningsvis är Tvåälvsloppet välarrangerat med distanser för var och en efter intresse och förmåga. 28 km kan beskrivas som hälften trail, hälften lättare terränglöpning. 

Resultat och mer information om TTGU, loppet och resultat finns här 

www.tvaalvsloppet.se

Erkki Onkamo