Två medaljer till Öbacka i VSM

Veteran-SM på bana gick i år i Högby på norra Öland. Det var andra gången som Högby IF fick förtroendet att arrangera dessa tävlingar som avgörs över tre dagar. 160 föreningar ställde upp med 482 deltagare, som tillsammans gjorde 1355 starter. Väldigt nära rekorden för VSM som ligger på 166, 493 och 1373! Ett av de största VSM:en genom tiderna alltså!

Vädret var minst sagt varierande. Fredagen bjöd på strålande soligt sommarväder, vindstilla och 23 varma grader. För Öbackas del inleddes tävlingarna med att Annika Wallin sprang sitt första lopp på 800 meter i karriären. Inte ens på träning hade hon genomfört ett maxlopp på distansen, vilket gjorde det hela än mer spännande. Faktum är att ingen öbackalöpare, vare sig man eller kvinna, nånsin har tävlat på distansen. Ett väl disponerat lopp ledde till ett silver på nya klubbrekordtiden 2.44.86 dryga 3 sek efter Helena Rangert, IK Hakarpspojkarna.

Därefter var det dags för 5000 m, där Micke Westin öppnade optimistiskt de första 2 kilometerna, men orken räckte inte för att hålla farten hela distansen. Tiden 18.14 är inget att skryta över, men räckte i alla fall till en sjätte plats. Segrade gjorde Nicklas Källmén, KFUM Örebro, på den fina tiden 16.13 och även de övriga medaljörerna sprang på bra tider.

Ösregn, rejält blåsigt väder och 18 grader gjorde att förhållandena för löpning inte alls var inför lördagens 1500 m. Mickes kommentar om sin insats efteråt var: ”Fel på allt!”.

Desto roligare var att Annika en stund senare satte personligt rekord med tiden 5.46.53. Med 2 varv kvar kunde hon rycka ifrån Eva Bergren, Järvsö IF, som sedan inte orkade komma ikapp och för andra gången i karriären fick Annika kliva högst upp på prispallen i ett VSM. Totalt har hon nu fyra VSM-medaljer medan Micke står kvar på två.

Notabelt i övrigt är att inte mindre än två världsrekord och två europarekord sattes under tävlingarna. Nya världsrekordhållare är Elsa Enarsson som i K80 hoppade 6,39 m i tresteg och Rune Bergman, M85, som sprang 800 m på 3.20.82. Europarekord blev det för Elsa i höjdhopp (1,06 m) och för Rune på 1500 m (6.59.58). Dessutom fortsatte Mattias Sunneborn sin slakt av veteranrekorden. Fem starter (100 m, 200 m, tresteg, höjd och diskus), fyra vinster, tre nya svenska rekord och ett nordiskt rekord i M40 blev det denna gång. Tilläggas kan att Mattias då inte ens ställde upp i sin paradgren längdhopp.

Arrangemanget som helhet var väl genomfört och får gott betyg. Som vanligt på VSM är stämningen väldigt trevlig och vänskaplig, men självklart är ändå resultaten viktiga.

Vistelsen på Sonjas 5-stjärniga camping lämnade inget övrigt att önska. Maten var utmärkt, boendet mysigt och ett öppet klubbmästerskap i minigolf kunde också genomföras. Närheten till havsbadet var inte heller fel och tiden räckte även till en heldagstripp på norra Ölands sevärdheter.

// MW & AW

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *