Njutningen av en ultrakall löptur

Löparsnack! Såg något om löpning i extrem kyla i Lappland! Kom då att tänka på när jag bodde i en liten by utan för Arvidsjaur som heter Abborrträsk. Det var en lördag i Februari 2007 hade bestämt mig under veckan att springa långpass på lördag. Steg upp tidigt och drack kaffe och gjorde mig i ordning, övriga i familjen sov! Kollade termometern -16 grader kallt för ett pass på 8 timmar? Men har man bestämt sig så är det bara att köra:-)) hade gjort upp med Marina att möta mig på grusvägen mellan Glommersträsk och Jörn! Efter 8 timmars löpning. Jag startade 09.00 så hon skulle kunna ha koll på klockan! Soligt och vackert väder, efter 16km löpning efter Pitevägen så tog jag höger mot Myrheden den vägen går parallellt med byskeälven. Det är väl ca 40 km och en fantastisk natur:-)) solen skiner! Men det är kallt, har väl sprungit ca 30-35 km så händer det som dom flesta råkat ut för! Skitnödig!! Stannar och lyssnar kommer det någon bil? Har i och för sig inte sett någon på 2 timmar! Men snödrivorna är 2 meter höga. Inga ljud hör jag! så ner med byxorna, gör det jag ska och när det är dags för påklädning igen så har kalsongerna frusit till is! Men efter lite brytande så är dom på plats:-)) fortsätter min färd ner mot Myrheden funderar på hur kallt det är? Drycken jag har med mig börjar att vara en issörja, smörgåsarna är stenhårda och barsen är så hård så det skulle vara enkelt att kasta ihjäl en älg med dom! Närmar mig Myrheden nu och tröttheten kommer smygande! För lite vätska och energi börjar att göra mig påmind om tröttheten! Ropar till en farbror när jag springer genom byn! Hur kallt är det! – 25 svarar han! Inte undra på att drycken är trögflytande, tar höger över bron på vägen mot Jörn. Springer ca 10 km tar höger igen! Nu är jag på grusvägen mot Glommersträsk tittar på klockan! Trött men ännu en stund kvar! Lufsar på i mörkret, ska hon inte komma snart ! Efter 8,15 Tim ser jag 2 lysen som jag sett förut:-)) glad, nöjd, trött och hungrig sätter jag mig i bilen efter en fin men kall Ultradag.

/ Kent Sjölund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *