Järnforan, nytt terränglopp i Graninge

Springsugna löpare strax innan starten av Järnforan 2022 (foto: Katarina R).

Graningealliansen förknippas kanske i första hand med skidåkning och skidlopp. I den gamla bruksorten har under flera generationer duktiga skidåkare tränat och tävlat. Långloppen på skidor har ofta startat i Östergraninge eller i Viksmon och med målgång i Sollefteå. 

Nytt för i år var ett trail/terränglopp med start och mål på skidstadion i Vikstamon. Förutom sträckor för barn fanns dels ett 5 km lopp längs en elljusspårslinga och dels ett 14 km lopp med skiftande underlag och bitvis längs den vackra Stenbergsleden. 

Trots en regnig morgon kom drygt 40 vuxna och minst lika många i barnklasserna till start. Nu var vädergudarna på gott humör och bjöd på uppehåll i stort sett under hela tävlingen. Därefter kom det utlovade skyfallsliknande regnet.  

Banorna var väldigt blöta men mycket fina och väl markerade med funktionärer på de flesta strategiska ställena. På långa banan skulle det varit önskvärt med ytterligare en vätskekontroll förutom den vid 6,3 km. En härligt genuin föreningsanda inramade arrangemanget med manuell tidtagning och (skid)nummerlappvästar samt fantastiskt engagerade funktionärer. 

Från Öbacka LK deltog Micke Westin, Gunnar Israelsson, Roger Öjdal och undertecknad. Alla fyra var mycket nöjda med dagen. Micke tillbaka med tävlingslinne efter många veckors rygg-rehab. Gunnar, Roger och jag ”jubilerade” våra 15 år som löpare med att kalla oss Järngänget vilket vi gjorde på de första tävlingarna vi deltog i. 

Katarina Rönngren