Havstrailen i Essvik

Irma Jensen (t.v.) vinnare på 5 km och Johanna Bygdell (t.h.) tvåa på 10 km (foto: M. Westin).

Lördagen den 29 april avgjordes Havstrailen i den utmanande Essviksterrängen strax söder om Sundsvall. Vi var ett gäng öbackingar som njöt av den värmande vårsolen innan starten. Det mesta av vinterns snö hade hunnit smälta bort, men bitvis var det vitt underlag som gällde och för en ovan traillöpare som undertecknad så kändes det lite vanskligt att springa på de lutande stenhällarna med metalldubbade skor. Kanske borde ha kört med sommarskorna, men å andra sidan hade det varit halkigt på snön och isen utan metalldubb. Viktigast var ju i mitt fall att ta sig i mål utan stora vurpor eller felspringningar, vilket gick alldeles utmärkt eftersom banan var extremt välmarkerad. På de tekniska partierna märks det mycket väl vem som är nybörjare när ”alla andra” flyger förbi utför branterna medan man själv funderar på vilken väg som är säkrast och vilka träd man ska ta emot sig i utefter banan.

Desto snabbare gick det för flera av våra övriga deltagare från klubben. Irma Jensen tog hem segern på 5 km och Johanna Bygdell kom tvåa på dubbla distansen. Magnus Jensen låg bra till, men blev tyvärr tvungen att bryta med en känning i ena vaden. Tur att det alltid kommer nya tävlingar att sikta in sig på. Fina insatser gjorde även Monica Bystedt på 10 km och Olov Jensen på 5 km.

Havstrailen var den första deltävlingen i årets upplaga av ”Trailserien – Skog, Berg och Hav”. Nästa deltävling är Hällomsloppet i Bergsåker som går av stapeln på tisdagskvällen 16 maj så det är bara att ladda om batterierna till dess. Hoppas ännu fler öbackingar finns med på startlinjen då.

// MW