Göteborg Marathon och VSM

Åkte till Göteborg på fredag kväll, resan var bokad liksom hotell och hade sedan länge anmält mig till loppet. Resan gick fint och hotellet var enkelt att hitta. Min häl hade dock besvärat mig mer än vanligt de sista veckorna men ville ändå försöka. Med en hel veckas löpvila hoppades jag att den skulle hålla hela sträckan.n

nLördag morgon var mulen och det duggade lätt då vi promenerade till starten. Var lite osäker på klädsel men det var ganska varmt och det är alltid bättre att frysa lite innan än att vara överklädd och t-shirt blev helt rätt.

nAlldeles innan start började solen bryta fram och under loppet blev det sol och växlande molnighet, ca 14 grader och sydvästlig vind. Även om det blåste en del störde det inte eftersom vinden mestadels kom från sidan.

nGöteborg Maraton genomfördes i år för 44:e gången, man kunde också springa halvmaraton och stafett. Start och mål är på anrika Slottsskogsvallen. Banan följer en gång- och cykelbana utmed kusten från centrala Göteborg och söderut mot Askim. Efter 10,55 km vänder/växlar löparna ute vid båtuppläggningen på Lilla Amundön. Banan kan nog räknas till den mer lättlöpta kategorin, de är rak och flack men ändå inte tråkig. Gott om funktionärer och en del publik fanns också längs banan. I och med att det är en vändbana möter man löpare och det kändes roligt och uppiggande.nTotalt fullföljde 322 löpare maraton och 338 halvmaraton. Vidare deltog åtta stycken stafettlag med 4 löpare i varje. Segrare på maraton gjorde Anton Gustafsson, Sävedalens AIK på 2.32.41. Bland damerna vann Karin Schön, IF Kville på 3.03.04, vilket också är nytt svenskt rekord i K55 maraton. Tidigare hade Evy Palm rekordet i K55.

nI och med att varje veteranklass endast omfattar fem år blev det många klassegrare och prisutdelningar. Bland herrarna fanns nio klasser från M35 till och med M75 och bland damerna deltagare i åtta klasser, K35 till K70. Flest veteranlöpare, både bland herrar och damer var representerade i 50-årsklassen, 20 respektive åtta löpare.

nUnder de timmar ett maratonlopp tar hinner man tänka en del och under detta lopp kom jag fram till en sak. Tid och tålamod verkar inte vara tillräckligt för att min häl ska bli bra. Vill fortsätta springa men troligen bättre att ordentligt undersöka och få reda på om det går att behandla den ömma och irriterade hälen.

nDet blev i alla fall en trevlig resa till Göteborg och roligt att få en veteran-SM silvermedalj på maraton. Vädret var fint och på lördag kväll när vi var ut och åt middag kändes det inte som mitten av oktober utan mer som en sensommarkväll.

nNästa år är Umeåklubben Jalles arrangör för veteran-SM i maraton. Kanske får bli ett långsiktigt mål att äntligen få ordning på min krånglande häl till dess.

n/Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *