Gävle adventslopp, trevligt men lite förvirrande

Gävle orienteringsklubb startade i år en ny tradition med ett motionslopp genom Gävle i samband med invigningen av julbocken på första advent. Man kunde välja mellan att springa 5.4 km (ett varv) eller 10.7 km (två varv). För barn fanns Lilla Adventsloppet på 1 km med start direkt efter de vuxna.

Samling skulle ske senast 15:50 vid stadsbiblioteket var det sagt. Var exakt starten skulle ske rådde stor förvirring om, alla frågade alla och ingen hade någon aning. Inga funktionärer sågs heller till. När starten skulle ske var också lite öppet eftersom det skulle ske i direkt anslutning till invigningen av bocken med fyrverkerier och tal. Således var de flesta på plats vid starten (jo, det kom upp några Stadiumflaggor som markerade start så småningom) strax före 16. Vi fick sedan vänta jättelänge, se ett fint fyrverkeri och vänta ytterligare under talet (som inte hördes fram till oss). Gissningsvis 16:20 gick starten, även den något förvirrande om hur det skulle gå till. Vid det laget hade man hunnit bli rejält kall.

SMHI hade utfärdat en klass 1 varning för hård vind längs Gävlekusten och jag fick lite flashbacks från ”Jämtland på fötter”. Visst blåste det en hel del men inget som besvärade direkt. Här var det ju en rundbana så man fick igen lite medvind också. I övrigt bra löparväder, ca 5 grader varmt och inte alls halt.

Valde att inte rusa iväg i 3:20-tempo som tre andra tjejer då jag kände mig rejält stel och kall i starten. Var nog klokt och jag plockade in det avståndet redan efter någon km. Sprang om två och la mig i rygg på tjejen som ledde. Taktiken var att ligga där så länge det kändes bekvämt och avvakta utvecklingen av loppet.

Kunde följa ganska lätt och vi låg jämsides större delen av loppet. Tyckte tempot bitvis var något lågt och gjorde några försök att gå om man kändes som hon ökade då så jag valde att avvakta. På pappret är Louise Bergfeldt, IFK Mora, klart den starkare, gjorde bl.a. Lidingöloppet på 2:07 (10:e plats) i år. Jag gick om strax efter varvning men släppte sedan förbi henne för att ligga i rygg där det var motvind. Hade en liten svacka efter 7 km där hon fick en lucka på ca 30 men plockade in det kring 9 km där jag kände mig riktigt stark.

Den flacka banan gick på grus och asfalt bl.a. genom Boulognerskogen där det var rätt mörkt. Alla deltagare fick en (helt värdelös) pannlampa från Stadium och den hjälpte föga (skulle tagit den jag hade med mig istället.) Banan kantades bitvis av marschaller, men tyvärr hade vinden (antar jag) blåst ut de flesta.

Laddade för en spurtuppgörelse och hade känslan av att jag var den starkare på slutet. Däremot hade jag tyvärr inte kollat banskissen tillräckligt noga och visste följaktligen inte exakt var målgången var och enligt min klocka skulle det vara ca 200 m kvar. Så när banan gjorde en 90-graders sväng efter gallerian 9:an på torget i Gävle så var man i mål 10 meter senare. Lite snopet! Hon fick en segermarginal på 2 sekunder. Är nöjd med tiden (41:34), särskilt om nu banan var 10,7 km (min och ettans GPS sa 10,5), men hade väl tänkt mig att åtminstone vara andfådd efter målgång 😉

// Jenny Rutström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *