En tänkt hela som blev en halva, Säter halvmaraton

Tre springsugna öbackingar strax innan starten av halvmaran i Säter.

Blev efter Brighton Maraton inspirerad att under våren springa ytterligare ett maraton. Sökte efter lopp i Sverige på hyfsat nära avstånd och hittade då att Säters IF Friidrott arrangerade hel-, halv- och kvartsmaraton i början av maj. Vidare framgick att detta var ett av Sveriges äldsta maratonlopp. Inte bara jag tyckte det lät lockande att åka till Dalarna och Säter, vi blev efter att ha hört runt lite, fem vilka anmälde oss, två till helan och tre till halvan. Några dagar innan loppet kom dock information om att helan ställts in på grund av för få deltagare. Vi blev då fyra som planerade att åka då en hoppade av och jag bytte sträcka till halvan. Nu blev tyvärr en förkyld och vi var tre som på fredagen bilade till Säter, Gunnar, Micke och undertecknad.

Efter att ha hittat Säters stadshotell, där vi skulle övernatta, begav vi oss ut för att se var start- och mål samt nummerlappsutlämningen var. Både start och mål låg mycket nära hotellet, Säter är en fin liten stad kring sjön Ljustern. Start och mål låg vid två olika skolor, Kungsgårdskolan respektive Klockarskolan, på var sin sida om Ljusterån. Byggnaderna i denna del av Säter var mestadels äldre och med kyrkan väldigt centralt. Säter var tidigare en av de minsta orter vilka räknades som stad. För många är Säter mest känt för sitt mentalsjukhus, men här finns även ett stort sågverk vilket vi passerade under loppet.

På hotellet åt vi en mycket god och fint uppdukad frukostbuffé innan vi gick för att hämta våra nummerlappar. Vädret var, i stort sett, idealiskt för löpning, cirka +10 grader, växlande och lite blåsigt. Banan inleddes med ett varv runt de äldre stadsdelarna för att sedan gå som vändbana längs gamla asfalterade vägar ganska parallellt med Riksväg 70. Vi sprang nordväst, förbi Ugglebo och mot Solvarbo. Första vändpunkten var för kvartsmaran och för halvan vid cirka 13 km. Rundan i stan sprangs enbart i början och därav kom vändpunkten efter drygt halva loppet. Längs banan fanns gott om funktionärer vilka visade vägen, peppade och erbjöd vatten/sportdryck. Vidare kördes en förbil och köbil, ingen kunde därmed bli kvar på banan. En fördel med vändbanor är att löparna möter varandra och att det inte känns ensamt vilket det annars kan göra på mindre lopp.

Herrsegraren, Kim Andersson, Ludvika FFI, var i en klass för sig och sprang i mål på 1:09:41. I damklassen vann Hannah Langelotz, FK Studenterna, på 1:23:30. Totalt tog sig 48 deltagare i mål på halvmaran och 10 på kvartsmaran. Loppet är DM i halvmaraton för Mittsvenska. I vårt gäng var vi i stort sett nöjda med våra insatser. Efter målgång gick vi tillbaka till hotellet för dusch och utcheckning. Väldigt tillmötesgående personal på hotellet som lät oss ha tillgång till rummen och checka ut efter loppet.

Prisutdelning och fikaförsäljning var i Klockarskolan, intill målet, och dit gick vi innan hemfärd. Det var gott med lite fika och roligt att få en dalahäst som segrare (och enda deltagare) i K55. Betydligt fler deltagare i manliga klasserna, inte bara på detta lopp, utan generellt. Micke träffade flera bekanta från Borlänge, efter sitt år som boende där.

Vi åkte därefter norrut, med ett par stopp för mat och fika. Sammanfattningsvis 1,5 dygn i Säter, dit ingen av oss tidigare varit, 66 mil i bil, 2,1 mil löpning och för oss alla årets första halvmara.

Fakta om Säters IF Friidrott, uppgifter från Mikael Larsson, Säters IF:
Klubben har funnits sen 1907, första maran arrangerades 1976. Loppen var inställda ett par gånger förutom ett år under pandemin. I år 2023 alltså 44:e gången men utan helmara.
Mest deltagare var någon gång på 1980- eller början på 1990-talet, med cirka 400 deltagare.

Katarina Rönngren.