Banrekord av Johanna!

Lördagen den 16 juni gick Urskogsloppet för fjärde året. Det är ett lopp i Örnsköldsviks urskogar där målgång sker i Björna. I år 2012 var det 180 löpare anmälda och 178 av dem tog sig i mål. Solen lyste mellan några enstaka moln på himlen och temperaturen uppmättes till 18-19 grader.

Detta var första gången jag (Ida) och Anette testade detta lopp. Tanken var att vi ville ha en upplevelse och en utmaning. När vi kom till Björna mötte vi Johanna som är en van terränglöpare och hon hade vunnit loppet tidigare år. Siktet för henne var inställt på vinst medan vi hade siktet inställt på att ta oss runt banan.

Alla löpare klev på bussar från Björna som tog oss till start, någonstans mitt i skogen. Provisoriska toaletter bakom upphängda pressänningar var något nytt, men det fungerade alldeles utmärkt förutom när det blåste till och väggarna på toaletten var diagonala istället för vertikala, med andra ord det var inte läge att vara pryd!

Starten gick och alla sprang iväg längs med grusvägen som snart vek in i skogen. Där blev terrängen tuffare med blöt myrmark och uppför. Att terrängen var tuff blev alla flesta varse om, själv tappade jag skorna två gånger vid olika tillfällen, åkte omkring som en vante i den blöta myrmarken, hoppade över stock och sten som låg över den obefintliga stigen… Visst det fanns en stig, men ömsom blev stigen uppäten av all myrmark och blåbärsris.

Detta var ett lopp som tog krafter ur kroppen både fysiskt och psykiskt och det gällde att hålla tungan rätt i mun för att inte vurpa.
De sista kilometrarna av loppet går på en grusväg och en bredare stig. Där var första gången jag kände att nu springer jag! Innan den delen i loppet tog jag mig fram orytmiskt och stötigt så det var skönt att få känna att andningen och flåset fick en slags symmetri efter sisådär 15 km.

Väl i mål fick jag höra att Johanna slagit banrekord och att hon såklart var först över mållinjen. Johanna är grymt duktig och jag tror att hennes nya banrekord blir svårt för hennes konkurrenter att slå.
Johanna sprang på tiden 1:36:07, Ida Höglund 1:58:49, Anette Melander 2:12:13.
Jag måste tillägga att även Anette gjorde en fantastiskt bra prestation i den svårsprungna terrängen. Jag är oerhört stolt över mina två Öbackatjejer.

I herrklassen var det Tomas Bjuhr från Östersund som tog hem vinsten på tiden 1:27:16. Willy Gahlin slutade 19:e med tiden 1.38.44 och Per Edström 25:a på 1.41.20.

I övrigt vill jag tillägga att arrangemanget var väldigt bra och Björnaborna ska ha en eloge för sitt entusiastiska påhejande till alla löpare.

/Ida H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *