Älgjakten i Älgered

Första söndagen i oktober, det vill säga under älgjakts uppehållet, har Nordanstigs FIK under ett antal år arrangerat terrängloppet ”Älgjakten”. Årets ”Älgjaktslopp” lockade totalt drygt 60 deltagare i blandade åldrar, från förskoleåldern till 70+. Första startgrupperna utgjordes av de yngsta barnen, vilka sprang slingor på 600 m respektive 1,1 km, under glatt påhejande av sina supporters.

Cirka 25 minuter senare var det dags för de äldre barnen, ungdomarna och de vuxna att starta efter att blivit uppropade vid namn av Lars-Olov Berg. I denna startgrupp gällde att kuta ett, två eller fyra varv på en slinga genom skogsterräng på blandat underlag av stig, grusväg, blötgräs, skogsväg och tuvig gammellägda. Banan var inte speciellt kuperad utan utmaningen låg i att med lätta steg så snabbt som möjligt forcera underlaget. Slingan var ca 2,7 km vilket innebar att de tävlande sprang 2,7 km, 5,4 km och 10,8 km beroende på antal varv.

Från Öbacka LK deltog Micke Westin på mellandistansen där han vann herrklassen på 20:40 före Anders Danneskog, Nordanstigs FI 21:28. På långa distansen representerades Öbacka av Gunnar Israelsson och undertecknad. Tiden för Gunnar blev 53:27 och en tredjeplats. Segrade på långa distansen gjorde Linus Persson, NIF, på finfina 43:57 och tvåa blev Kenneth Norman, Birsta, på 47:26. I långa damklassen tävlade jag med en tjej från Hybo, vi var bara två deltagare och jag kom i mål före henne på 49:13. Fjolårsegrarinnan på långa sträckan, Maria Carlzén valde att springa mellandistansen vilken hon vann på 23:52.

Påhejare och bästa supportrar vid start, efter banan och i mål var Stig-Göran Henriksson och Esbjörn Wiberg. Stort eller litet lopp spelar ingen roll, med nummerlapp på blir i alla fall jag flåsig och då betyder ett ”heja på” extra energi och mental pepp.

Vädret var inte det vackraste publik- och arrangörsmässigt men toppen att springa i bortsett från rejäl blåst där det var öppet. Mulet men i stort sett uppehåll, ca 7?C och frisk västlig vind. Märktes dock att det regnat en hel del innan då underlaget bitvis var ganska blött.

Nordanstigs FIK och Jättendals IF arrangerar tävlingar under hela året och dessa utgör en tävlingsserie, den s.k. ”Poängjakten”. Första tävlingen i serien är Lucialoppet, följt av Sylvesterloppet, Vårloppet, Midsommarloppet, Jordgubbsloppet, Bålleterrängen och avslutningsvis Älgjakten. Har testat alla dessa tävlingar utom ”Bålleterrängen” och kan sammanfatta dem som mycket trevliga och glada arrangemang. Entusiasterna och eldsjälarna Ingvald Midelf, hans syster och svåger m.fl. är verkligen värda uppskattning för sitt engagemang i och arbete med dessa tävlingar.
Efter springningen bjöds till en stunds trevlig samvaro med fika och prisutdelning i Älgeredsgården.

/Katarina R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *