MARATHON DES ALPES-MARITIMES NICE-CANNES

Medalj, nummerlapp och finishertröja från loppet.

Mitt 27:e maratonlopp, blev Nice-Cannes i november 2023, ganska precis tretton år sedan jag sprang min första utomlandsmara, den klassiska Marathon-Aten i november 2010. Hade samma år maratondebuterat i Stockholm i juni och även sprungit Östersund Ecco maraton i juli.

Efter några år med krånglande häl, pandemi och få tävlingar, blev det i år tre marathon. I april, Brighton i Storbritannien, i juni Stockholm och i november, Nice i Frankrike. Jag hade aldrig varit i Frankrike tidigare och loppet går, trots namnet ”Marathon des alpes Nice-Cannes” inte alls i alperna utan längs kusten. Största delen längs havet och under årets upplaga, med hård blåst, fick vi även ”duschar” av Medelhavsvatten. Väldigt fin sträckning längs franska rivieran (kusten), med utsikt över det blå Medelhavet och med vackra hus längs banan. Start i Nice, på Promenade Anglais, och enligt banbeskrivning passerades åtta städer. Efter cirka 20 km kom en ögla lite väster om kustremsan och en riktigt skön sträcka i medvind när vi sprang norrut. Tillbaka efter öglan sydväst igen och förbi småbåtshamnen Marina Baie des Anges.

Ett välarrangerat lopp med många kontroller, energistationer och många funktionärer. För att starta är ett inscannat och inskickat eller medhavt läkarintyg obligatoriskt. Vid entrén till nummerlappsutdelningen blev alla kroppsscannade och eventuella väskor/ryggsäckar genomsökta. Även vid starten scannades med alla löpare med metalldetektor innan insläpp i startfållorna. Slutligen samma procedur efter målgången för att komma vidare till utdelning av mat, dryck, t-shirts m.m.

På söndag morgon gick vi tidigt, det var fortfarande mörkt, från hotellet då starten var kl. 8.00. Ryggsäckarna lämnade vi på lastbilar vid torget Place de Massena och gick sen till startfållorna längs Promenade des Anglais. Efter gryningen kom solen snabbt och vi behövde aldrig frysa innan start.

Stod i 3.45/4.00 fållan och starten blev därför lugn, det gick helt enkelt inte att förivra sig då det var väldigt mycket folk. I alla startfållor fanns också 20 km-löpare och stafettlöpare. Det var klarblå himmel, medelhavsol och blev snabbt varmt. Glad att jag valde linne, velade lite innan start då det var lite svalare men förstod att solen skulle värma.

Tror första vattenstationen kom efter cirka fem kilometer, sen vätska efter varje 2,5km. Förutom vatten serverades under andra halvan av loppet fruktbitar, sockerbitar, choklad, sockerkaka, på några ställen sportdryck och Coca Cola. Saknade sportdryck på fler ställen men hade med sex geler vilka behövdes. Insåg tidigt att det skulle bli svårt att orka pressa någon måltid då det verkligen blåste motvind. När backarna kom efter 29km och 37 km gick jag delar av dem. Kom ändå ganska snart i kapp flera av de som sprang uppför.

Vid staden Antibes svängde banan åt väster samtidigt som vi sprang väldigt nära havet. Var svårt att undvika ”duschar” då vatten blåste in från havet. Både skräp och slam spolades upp på asfalten, det stod faktiskt poliser/funktionärer på en sträcka och såg till att löparna höll höger på gatan för att undvika få något på sig. Det var dock lättare att springa med stark sidvind än i motvind.

Vid målgången delades det ut vatten och medalj. Därefter en lång passage fram till ett inhägnat område, med kontrollanter vid ingången, där man fick t-shirt frukt, sockerkaka, barer, bröd och mycket god ost, korvrullar, chips, marshmallows och Coca Cola/kolsyrat vatten. Här stod också lastbilarna där man fick hämta ut sin ryggsäck med överdragskläder. Ryggsäckarna delades ut vid nummerlappsutdelningen istället för de vanliga plastpåsarna. Otrolig ordning på lastbilarna med ställ och krokar där alla ryggsäckar var sorterade i nummerordning. Fanns även massage att köa för vilket jag dock inte tog. Mycket trevligt och fint väder, tillbringade säkert närmare en timme på området. Tog sen tåg tillbaka till Nice, även där ordning och reda, inte alls samma kaos som i tunnelbanan efter Stockholms maraton. Loppet var relativt litet, på maratonsträckan kom drygt 6000 i mål.

Dagen efter loppet tog vi tåg till Monaco, cirka en mil två mil från Nice. Otroligt att närmare 40 000 invånare kan bo och rymmas på en yta av två kvadratkilometer. Tack vare kupering, att båda hus och vägar är byggda i backar, på klippor och att all yta består av stadsbebyggelse är furstendömet ett av världens tätast befolkade områden. Väldigt mycket trafik men genomgående elbilar och därför bra luft.

En fin resa och kan verkligen rekommendera detta lopp och staden Nice som resmål. Vi bodde nära starten på Promenade des Anglais vilket var praktiskt och enkelt. Även nära till flygplatsen dit det var enkelt att ta sig med tåg. Stort utbud av restauranger och fint att både springa och strosa längs Promende des Anglais.

Målet för 2024 blir att springa tre maratonlopp och nå 30 st 😊

/Katarina Rönngren