Uppförsbackar och vadning i Ramundberget

Den andra upplagan av Ramundberget Challenge lockade fler startande än premiäråret ifjol. Under lördagen sprang dryga sjuttiotalet elitlöpare, glada motionärer och allt däremellan den fina rutten ”Klinken Runt” och nästan lika många nådde toppen i söndagens ”Mittåkläppen Upp”.

Lördagens bana runt Klinken mäter 12,5 km och bjuder på väldigt varierande löpning på grusvägar, stigar, några spångar, en bit på barkunderlag och slutligen några meter asfalt på upploppet. Mest spännande för året var att den gamla hängbron vid banans bortersta punkt numera flyttats, varför det blev till att vada genom det inte alltför varma vattnet. Deltagarna kunde dock skatta sig lyckliga över att vattnet bara var några decimeter djupt, vilket inte var fallet under kvällen när tävlingsledaren Micke A skulle ”plocka ihop” banan. Det allt kraftigare regnandet gjorde att vattnet istället forsade fram i midjehöjd, vilket gjorde den passagen oframkomlig.

Den stora utmaningen med denna tävling är ju ändå söndagens lilla motlut ”Mittåkläppen Upp” där 640 höjdmeter ska forceras på 9,4 km, fördelat på en långseg mota på ett par, tre kilometer i början och en brantare och ännu längre stigning i slutet när själva Mittåkläppen ska besegras. Däremellan gäller det att ösa på för fullt på de slingrande, och bitvis tekniskt ganska krävande, stigarna.

Vårt lilla, men naggande goda, gäng hade detta år utökats med Angelica som förhoppningsvis fick blodad tand och följer med även nästa år. Mycket roligt att kunna konstatera att i princip alla förbättrade sina fjolårstider rejält. Placeringsmässigt lyckades Ida klart bäst, då hon slutade trea bägge dagarna, vilket resulterade i en mycket hedrande andraplats i totalen. Både Anette och undertecknad verkar ha skött gå-träningen i brant uppförsbacke bra med kraftigt förbättrade tider som följd. Det lönar sig att träna! Den stora duellen mellan Håkan och Madde slutade oavgjort sedan Håkan räddat hedern genom att kvittera till 1-1 i söndagens bergspass. Extra kul för Håkan att nå toppen eftersom ett ont knä hindrade honom från att delta under söndagen ifjol. Den enda i gänget som hade önskat sig ännu mer motlut var Linda eftersom den efterhängsna yrseln störde henne lite mindre ju brantare uppförsbackarna blev.

Men på´t igen till nästa år! Då hoppas vi på att ytterligare nån eller några öbackingar (eller andra) vill hänga med. Ramundberget Challenge är en utmanande och mycket välarrangerad tvådagarstävling. Möjligheten finns givetvis att bara delta en av dagarna om två tävlingar efter varandra känns väl tufft. Fina priser i form av användbara löpartillbehör av kända märken lottades ut bägge dagarna och de fem snabbaste i respektive klass fick prestationspriser. Samtliga deltagare som var med bägge dagarna fick dessutom en snygg funktionströja. Förutom själva tävlandet gäller det såklart att passa på att njuta av de underbara fjällvyerna och den uppiggande friska luften. Man önskar bara att helgen varit lite längre och längtar samtidigt till nästa års upplaga av Ramundberget Challenge.

// MW

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *