Sol, värme, glass och glädje i Söderhamn

Främsta intrycket från mitt första VSM på bana utomhus är alla glada människor och den fantastiskt trevliga stämningen. Alla deltagare var vinnare, för här handlade det om att vara med. Drygt 500 tävlande från 35 år och upp till 80+ kämpade, svettades, skrattade och åt glass på Hällåsens friidrottsarena i Söderhamn.

Nu har jag inget tidigare liknande att jämföra med, men tycker ändå att det var ett toppenfint arrangemang. Förstår att det kräver en hel del planering när 500 tävlande plus anhöriga, åskådare och arrangörer ska vistas, äta, dricka, gå på toa och duscha under tre dagar. Vidare måste det ha varit en utmaning att få till programmet. Nu ogillade jag sen 5000 m start på fredag och att springa söndagens 10 000 m kl. 12:50 när solen stod som högst var heller inte optimalt. Inser dock att programmet var väl genomtänkt och att tiderna i stort sett hölls mycket bra. Framför allt var det väldigt många deltagare i de olika kastgrenarna i alla åldersklasserna och där var det starter kl. 8:00 både på lördag och söndag.

På fredagen åkte Gunnar Israelsson och Ellinor Kempe med mig. Gunnar inledde med att springa 800 m, sen sprang Ellinor och jag båda i K45 först 800 m och sen på kvällen 5000 m. Ellinor hann också fota många av grenarna och har lagt ut sina fina bilder under denna
länk.

Jämfört med lopp där man startar, springer och går i mål blev det här mycket ”väntetid” dels för att man måste pricka av sig senast en timme innan start och dels för att om man springer flera distanser, kan en start ligga tidigt och en sent på dagen. För att allt ska fungera fanns också ett antal regler med t.ex. upprop före start, reglementsenlig klubbdräkt o.s.v. tydligt angivna i ett start PM

Efter en dags vila åkte Gunnar Israelsson och undertecknad åter ner på söndagen. Hade innan funderat på om jag alls skulle klara av 10 000 m, dels att orka 25 varv på bana och dessutom i sol och +27/+28 graders värme. Målet var att genomföra och försökte peppa mig själv med att ju långsammare jag sprang desto lättare skulle det vid senare tillfällen bli att slå min egen tid. I min klass K45 var vi fyra deltagare men sprang samtidigt med alla damklasserna och M70+ (totalt 18 st) vilket innebar många varvningar och stor skillnad, ca 20 min, på sluttiderna. Verkligen roligt att se både män och kvinnor 70+ springa 10 000 m.

Därefter var det Gunnars tur att starta på 400 m, otroligt vilka tider M50+ klasserna presterar, är verkligen imponerad, de måste ha varit supersnabba som unga seniorer. Hade också anmält mig på 400 m eftersom den distansen ändå gick på söndagen. Blev riktigt distanserad, 20 sekunder efter ettan och tvåan i K45 men det var bara ett varv och roligt att prova. Med tre startande var medalj och pallplats garanterad oavsett om jag inte riktigt kände mig förtjänt av en bronspeng på denna sträcka.

Två fina dagar i Söderhamn med glada människor, härlig stämning, roliga tävlingar och goda glassar gav verkligen mersmak för fler bantävlingar.

Katarina R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *