Ruskväder på maran i Jerusalem

Jerusalem maraton har arrangerats i många år men internationell status fick loppet först 2011. Förutom helmaraton erbjuds halvmaraton, 10 km och 4,2 km lopp. Flest deltagare hade 10 km loppet, helmaran sprang knappt 1000 personer från 50 olika nationer. Start och mål för alla distanser är beläget Sacher-parken i centrala Jerusalem. Olika starttider med maratonstart kl. 07:00, en timme senare halvmaran och sist 10 km loppets start.

Maratonloppet är väldigt kuperat och går i olika slingor i Jerusalem, bl.a. förbi Knesset, Israels museum, domstolsbyggnaderna, Oljeberget och in genom murarna i The Old City. Arrangemanget var bra med tydliga skyltar och markeringar längs banan samt många funktionärer. Vatten serverades ofta, på några få ställen även sportdryck, gel, bananer och dadlar.

Hade innan loppet gruvat mig för att det skulle vara varmt, nu blev vädret en upplevelse i sig dock inte på grund av en stekande israelisk sol. När vi gick till start kändes den 6-gradiga morgontemperaturen helt okej. Men alldeles innan start kom en häftig avkylande hagelskur och under hela loppet blåste stormbyar vilka endera ökade eller bromsade farten. Ytterligare en häftig hagelby ungefär mitt i loppet fick mig att öka tempot för att inte frysa. Efteråt kunde man läsa om att det varit det värsta vädret någonsin under Jerusalems maraton. Inser dock i efterhand att det var mycket lättare att springa i kyla och regn än med en stekande het sol på en klarblå himmel.

Är nöjd med resultatet, tiden blev 3.31.41 och fick ett par dagar efter loppet också ett fint minnespris av arrangörerna för en andra plats bland damerna i min åldersklass.

/ Katarina Rönngren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *