Fjällmaraton

Löpning och motionslopp är så mycket mer än bara tider och placeringar, nämligen upplevelse. Antal spännande lopp i fjällnatur har de senaste åren vuxit där deltagaren erbjuds fantastiska scenerier och utmanande terräng, då våra fjäll erbjuder en och annan backe. I augusti arrangerades BUFF Fjällmaraton i Sällsjö- och Västerfjällen i Järvdalens naturreservat väster om Östersund. Distanserna 22 km med 1150 höjdmeter och 50 km med 2900 höjdmeter ledde deltagarna genom renbetesland, med uppmaning att inte störa invånarna. För att säkerställa antal höjdmeter har mätningen utförts med bästa möjliga teknik i samarbete med Mittuniversitetet.


På 22 km sprang duktiga ungdomarna Lovisa och Arvid Henning tillsammans in på 8e respektive 33e plats i respektive klass på tiden 2.34 tim. På den långa distansen 50 km blev rutinerade Johanna Bygdell tvåa med tiden 5.56 tim., ca 10 min. efter vinnaren. Totalt nådde över 500 deltagare målet i Höglekardalen efter utmanande strapatser genom renens rike. Verkligen skoj att vi finns representerade på löparbanor, landsvägar, i skog och på fjället!


Särskilt stolta är vi i Johannas fanclub, då Johanna nyligen blivit antagen som av en av 40 deltagare att ge sig i kast med ett av världen hårdaste lopp, nämligen The Barkley Marathon i Tennessee i USA. Loppet på 16 mil har endast genomförts av 15 löpare av ca 1000 som gjort ett försök. Nyheten släpptes i SVT med intervju med Johanna iklädd våra klubbkläder. Vi lyfter på kepsen och önskar all lycka!

/da