Fina sommarkvällstävlingar

Torsdag den 13/4 arrangerade Trogsta skola Intresseförening sitt löplopp med sträckor för alla åldrar. Årets upplaga var verkligen en folkfest med deltagarrekord och totalt 360 deltagare i de olika klasserna. Vi som åkte tillsammans, Gunnar Israelsson, Micke Westin, Chister Sundqvist och undertecknad, kunde direkt vid ankomst hämta ut våra nummerlappar. Startlistor var uppsatta och nummerlapparna var upphängda med klädnypor på en klädlina, mycket fiffigt då var och en enkelt kunde ta sin nummerlapp. Vidare en rolig sak var att de äldre barnen på sin sträcka fick jaga en cyklande hare.

Ett flertal kända ansikten dök upp allteftersom. Kända för de flesta är Ebba Andersson vilken dock i år inte själv deltog på grund av skada. Banan var väl markerad och med funktionärer. Vi sprang på varierat underlag, grusväg, skogsväg, stig och asfalt. Den längre 8 km banan gick runt en sjö och var småkuperad med en utmanande backe cirka en kilometer från mål. Årets segrare i damklassen var Zara Lundgren, Sundsvalls Friidrott på 32.47 (39 deltagare) och i herrklassen Joacim Lantz, Ockelbo SK på 26.14 (90 deltagare).

Efter målgång bjöds alla på saft, kaffe och bulle. Kolbullar och varmkorv fanns att köpa. Många hade samlats förutom deltagarna och vid prisutdelningen applåderades varmt. Förutom priser till de främsta placeringarna lottades det ut ett stort antal nyttopriser genom dragning av på nummerlapparna. Micke vann till exempel en stor påse lokalt odlade morötter.

Fem dagar senare deltog Micke Westin, Gunnar Israelsson, Monica Bystedt och undertecknad på IFK Umeås sommarmil. Här sprang man fyra varv på en 2,5 km runda ute på ön i centrala Umeå. Även detta lopp var mycket välarrangerat med många funktionärer på plats, ett väl inarbetat koncept och dessutom gott om hejande publik runtom banan. Boende stod utanför sina villor och hejade förutom de som samlats vid varvning och målområdet. Många väldigt duktiga lokala löpare deltog då banan också var kontrollmätt.

Banan gick på asfalt och var lättsprungen, inga backar utan helt platt, en bana för bra tider med andra ord. Samtidigt får man ingen variation och ingen ”vila” som lite utförslöpning kan ge. Jag blev omsprungen på mitt tredje varv av flera herrar. Segraren och hemmalöparen, Karsten Meier IFK Umeå, kom med förcyklist i ensamt majestät och en stund efteråt en klunga med flera killar. Karsten vann på 31:31 och över en minut före tvåan Ludvig Werkmäster TTGU IF på 32:36. Höll mig på vägkanten och det var absolut inga problem att springa om då det var bilväg vi sprang på. Kunde i alla fall hålla undan från att bli varvad av tjejtäten. Segrare där blev Malin Skoog IFK Umeå på 35:44, en sekund före Anna Bjurman, IS Göta på 35:45. Vi fyra Öbackingar som deltog var nöjda med våra respektive insatser.

Sammanfattningsvis, två fina sommarkvällar i Öbacklinne, i Trogsta var det riktigt varmt men okej då solen var på nedåtgående och några åskmoln drog förbi. I Umeå var det cirka 19 grader, mest sol och behagligt för löpning.

/Katarina Rönngren