En oväl- och en välarrangerad halvmara i Jättendal respektive Östersund

Lördagen den 14/7 gick årets Jordgubbslopp i Jättendal av stapeln. I år höll dock arrangemanget inte hög nivå vad gäller halvmaradistansen.
Vätska fanns endast vid tre och 17 km, ingen kontroll vid utlovade 10 km. Vidare stod ingen funktionär på plats vid en fyrvägskorsning i Hårte när de första halvmaralöparna dök upp efter ca 7,5 km löpning. Konsekvensen blev felsspringningar, för mig blev det enligt Garmin 1,3 km längre. Första tanken var att bryta när herrtättrion ropade åt mig att vända och att vi skulle ta vänster istället för rakt fram. Men gillar ju att kuta och fortsatte, dock ganska adrenalinförgrymmad 🙂 Kunde kanske därför så småningom springa om några av dem vilka innan korsningen legat efter men helt plötsligt var före.

Resultat på halvmaran blev inklusive felspringningar och vätskebrist enligt följande. Segrade i herrklassen gjorde Kenneth Boman (Lulekamraterna), tvåa Daniel Karlberg (Enhörna If), trea Mikael Näslund (Öbacka Lk), tolva Gunnar Israelsson (Öbacka Lk) och 21:a Roger Öjdal (Öbacka Lk). Bland damerna kom undertecknad först i mål därefter Lotta Falkbrink Thorsson (klubblös) och trea Ann-Christin Snygg (Sundsvall).

Terrängsträckorna på 12,8 km respektive 5,5 verkar dock ha genomförts på samma trevliga vis som tidigare år. Även i år deltog och segrade Charlotte Kalla (Piteå Elit) i damklassen över 12,8 km före Jessica Eriksson (Stockviks Sf), Linda Eriksson (Trångsviken If) och Ida Höglund (Öbacka Lk). I herrklassen över 12,8 km segrade Jonathan Grahn (Bergeforsens Sk), tvåa Anton Alex (Sundsvalls OK) och trea Anders Ottosson (If Strategen) samt elva Micke Westin (Öbacka Lk).

Vädret var bra, växlande, mest mulet men även sol stundvis och nästan någon regndroppe, med en temperatur på ca +16 till +17 grader och sydlig vind.

Några positiva synpunkter till sist, peppande och glad publik både efter vägen och vid målgången. En eloge till de rutinerade och pålitliga tidtagarna och de trevliga funktionärerna som ställde upp och var på plats. Goda jordgubbar och fin stämning, roligt med klasser för alla åldrar. Hoppas missarna var en engångshändelse, då glömmer vi dem snabbt och kommer tillbaka nästa år.

En vecka senare, lördagen den 21/7, var det dags för Jämtland på fötter. Loppen, dels ett 11,1 km och dels ett 21,1 km alternativ arrangerades för andra året av Marieby GIF i samarbete med JämtlandpåfötterAB och med Mikael Bernevall som tävlingsledare. Fjolårets uppryckning i jämförelse med 2010 nådde i år ännu ett snäpp högre med bl.a fler vätskekontroller, fler utlottningspriser, fler toaletter. Halvmaran lockar många, förutom motionärer även elit till viss del beroende på att det finns prispengar till de tre främsta i herr- respektive damklass.

Vädret var perfekt för löpning, uppehåll, växlande med en temperatur vilken varierade mellan 13 och femton grader, dock blåste det motvind längsta delen av loppet, ända från starten i Brunflo och fram till Vallsundsbron. Trots motvinden eller tack vare att det blåste friskt och syrerikt noterades en hel del personbästan. Målgången skedde i Badhusparken i Östersund med festlig stämning och ganska stor publik.

Från Sundsvall deltog Ellinor och Mats Kempe, Roger Öjdal, Gunnar Israelsson, Ove Fredriksson, Björn Öhgren och Jenny Kling samt undertecknad. Är nöjd med min egen insats, kunde springa om en tjej en kilometer före mål och komma på en sjätteplats och persa på halvmarasträckan. Kändes som revansch på felspringingen förra lördagen 🙂 Efter loppet åt vi gemensam middag innan vi återvände hem.

/Katarina R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *