Vårdkasen Backrace – tuffa höjdmeter i slalombacken

I lördags bjöds Härnösand på strålande solsken och 5 plusgrader, mycket fina förutsättningar för den första upplagan av Vårdkasen Backrace som arrangerades av Öbacka LK. Loppet var den första deltävlingen i den regionala Trailserien skog, berg och hav, och genomfördes i Härnösands slalombacke Vårdkasbacken. Blidväder veckan före loppet, bidrog till att den planerade banan på 2,5 km kortades ner till 1,5 utmanande kilometrar. Minusgrader under natten gav förutsättningar för en hård och snabb bana.

När startskottet gick rusade 38 höjdmeterstörstande löpare mot den första och brantaste stigningen, Teknikbacken. Väl uppe på toppen av Vårdkasen vände löparna ner för att springa hela Stora backen ned till liftstugan och där vända upp mot mål via Pulkabacken.

– Det var en tät kamp mellan David Holmberg, Sundsvalls OK och Magnus Jensen, Öbacka LK, uppför Teknikbacken, men när banan vek nedåt igen lade Holmberg in en extra växel och skapade en lucka som han höll hela vägen in i mål och passerade mållinjen med sluttiden 05:29. Jensen sprang in på 05:46 och följdes av Henning Karlsson, Sundsvall, på 06:14, berättar Johanna Bygdell i arrangörsklubben.

Jessica Häggqvist, Härnösands draghundsklubb, kom direkt från draghundstävlingen Janne Vängmandraget – uppvärmd och redo för backracet. Hon sprang in som första dam på tiden 07:25, 12 sekunder före 15-åriga Ylva Sandström, Sundsvalls OK. Tredje dam att passera mållinjen var Ida Höglund, Öbacka LK, på 07:57.

Herrar

  1. David Holmberg, Sundsvalls OK, 05:29
  2. Magnus Jensen, Öbacka LK, 05:46
  3. Henning Karlsson, Rödvinmyrans vänner, 06:14

Damer

  1. Jessica Häggqvist, Härnösands draghundsklubb, 07:25
  2. Ylva Sandström, Sundsvalls OK, 07:37
  3. Ida Höglund, Öbacka LK, 07:57

Alla resultat