Carl-Johan på pallen i ICA-loppet

Lördagen 19 maj avgjordes ICA-loppet på Alnö utanför Sundsvall. Löparvädret var bra, regnskurarna höll sig borta ända till kvällningen och den något kyliga morgonluften värmdes upp så att vantarna inte längre behövdes. Totalt hade över 500 deltagare anmält sig i samtliga klasser, en ökning med cirka 100 deltagare sedan ifjol. Av dessa kom 464 stycken till start och nådde målet.

Fyra löpare tävlandes för klubben fanns på plats. Dessutom sprang flera andra ”Öbacka-kändisar” under annan fana denna dag. Bästa placeringen fick Carl-Johan Stenmark som tog klubbens enda pallplats genom att sluta trea på 5 km. Tiden 20.45 var bara sju sekunder från andraplatsen, men drygt 2 minuter efter segrande Marcus Boman från Klockestrand (18.25). 5 km-loppets snackis blev annars att det i övrigt så välordnade arrangemanget saknade flaggvakter på ett par utsatta ställen och viss förvirring uppstod, dock inget som påverkade utgången av loppet. Som kompensation får alla deltagare på 5 km fri entré till sommarens stora sprinttävling i Sundsvall, SSG Wind Sprint, där bland annat Sundsvalls Friidrotts egen sprintstjärna Stefan Tärnhuvud ska tampas med övriga svenska eliten.

På 10 km gjorde Nisse Dahlin ett bra lopp på den ganska kuperade banan och slutade femma med tiden 39.18. Jan Westerberg, IFK Umeå, försvarade sin seger från 2011 och vann ohotad på tiden 33.16.

På halvmaran gjorde Ida Höglund ett jämnt lopp med Linda Eriksson (som tränar med oss när tillfälle ges, men tävlar för Trångsvikens IF). Till slut var det Linda som drog det längsta strået och tog sjätteplatsen i tävlingen med fina tiden 1.37.13. Ida slutade som sjua med 1.37.41, ett stort steg framåt sedan Göteborgsvarvet helgen innan. Överlägsen vinnare blev Susanne Liukkonen, IF Strategen, med starka tiden 1.24.59.

På den manliga sidan var Jakob Jansson, Fredrikshofs FIF, lika överlägsen och kunde vinna på 1.14.15, nästan 5 minuter före tvåan Örjan Fröjd, tävlandes för Löparfröjd! Undertecknad (Micke W) gjorde comeback på halvmaran efter sex år. Detta mantra rabblades som en potentiell bortförklaring innan loppet, men efteråt behövdes inga bortförklaringar för tiden 1.23.53 var inget att skämmas för och loppet gav mersmak till fler satsningar på liite längre lopp i framtiden.

Gunnar Israelsson gjorde sitt första individuella lopp för klubben och det gjorde han bra, 1.37.17 räckte till plats 49. Andra Öbackabekantingar på halvmaran var Mikael Engman (Logica) 1.30.19 och Erkki Onkamo (Högomsmännen) 1.44.38.

Omständigheterna måste ha varit bra för trots att banan är allt annat än lättsprungen var de allra flesta man pratade med nöjda med sina prestationer för dagen.