Atea Mälarmaraton – ett nytt lopp i Västerås

Nya lopp är roliga av flera anledningar. Att komma till en ny ort, en ny tävling och att inte ha någon tidigare tid att tänka på är några skäl att leta efter nya utmaningar. Atea Mälarmaraton var också ett ”helt nytt” lopp för arrangörerna. Totalt sprang drygt 700 löpare i mål i premiärupplagan, flest deltog på halvmaran med 540 i mål. På helmaratonsträckan tog sig 174 i mål, 32 stycken valde att kliva av och ungefär lika många anmälda kom aldrig till start. Kanske det kyliga vädret och den hårda blåsten fick några att tveka.n

nArrangemanget var mycket välorganiserat och banan trevlig och omväxlande. En slinga gick bland annat genom ett fint koloniområde och långa sträckor invid vatten, både längs Svartån och längs kajen mot Mälaren. Negativt var en hel del tvära kurvor och vändningar. Start, varvning och mål var beläget på Fiskartorget vid stadshuset i den centralt belägna Vasaparken. Var mindre än fem minuters promenad till centralen vilket var praktiskt då min start var kl. 12 och tåget hem skulle gå 16.22 Utmed banan fanns gott om funktionärer och under andra varvet gav verkligen deras pepp mer energi. Vidare fick vi vid målgång förutom medalj två påsar med ätbart och diverse annat.n

nVädret var okej, ca +8 till +10 grader och hård nordvästlig vind, den starka motvinden kändes dock under framförallt andra varvet. Å andra sidan hjälpte medvinden bitvis men det tänker man inte lika mycket på.n

nStarten för halvmaraton var kl. 11.30 och helan startade en halvtimme senare. Kändes inledningsvis lätt och sprang första varvet i jämnt tempo. Sen kom en trötthet jag inte tidigare upplevt på ett maraton, gick första gången i en kort backe i början av andra varvet. Under de tre sisa tre kilometrarna varvade jag gång och jogg. Det blev dock inte min sämsta tid trots att jag aldrig gått så mycket på en mara, såg 50 m från mållinjen att det skulle vara möjligt att komma under 3.30 Var efteråt ändå nöjd att ha sprungit loppet, trots ett ojämnt tempo och en del promenerande. n

nSegrare bland herrarna var Patrik Brandt, Kongshälla AIK, på tiden 2.38.06 bland damerna var Frida Södermark, Tjalve IF, först i mål på 3.03.53 båda var överlägsna med mer än tio minuter till näste man respektive kvinna. På halvmaraton deltog från klubben Gunnar Israelsson och från vårt träningsgäng även Elena Matorina.n